perjantai 17. helmikuuta 2017


Havukasvien kevätsuojaus nyt ajankohtaista


Eletään helmikuuta, maan pinta on lähes lumeton ja säätila vaihtelee kovasti lämpöasteista pakkasiin. Tätä kirjoitellessa ulkona on +4 astetta ja räystäiltä tippuu vesi, näin helmikuussa. Myös pihakasveihin vuosi vuodelta vaihtelevammat kelit vaikuttavat. Varsinkin tällaisina vuosina korostuukin pihojen suunnittelussa se, että puutarhoihin valitaan paikkaan sopivat kasvit. Kestävä peruskasvillisuus ja kasvupaikalle sopiva muu kasvillisuus on hyvä pihan perusta. Talvella on suurta merkitystä monivuotisten kasvien menestymisen suhteen, ollaanhan pohjoisessa ilmanalassa. Lumi on hyvä suoja kasveille, mutta viiimeisinä vuosina lunta on saatu vain todella lyhyen ajan kausittain.

Entä kasvien suojaus kevätauringolta?
Kuivuus ja kuivuminen on ongelma usein havukasveilla keväällä. Kevätkuivuminen ja neulasten ruskistuminen johtuu siitä, että kevätaurinko yhdessä kuivattavan tuulen kanssa lisää havukasvien haihdutusta kun juuristo on vielä jäässä. Koska kasvi haihduttaa vettä, sen olisi saatava tilalle maasta uutta vettä. Kun kasvin vesi loppuu, neulaset kellastuvat ja ruskistuvat.

Kaikki havukasvit eivät tarvitse varjostusta keväällä. Luonnonvaraiset havukasvilajimme esim. kuusi ja mänty ovat sopeutuneet paremmin säiden vaihteluun, mutta aremmat lajit on hyvä suojata jo nyt. Puutarhakaupoista saatavilla verkkomaisilla varjostuskankailla ja säkkikankailla on kätevä hoitaa suojaaminen. Varjostuskankaan täytyy olla hengittävä ja läpäistä ilmaa, musta muovi ei siis sovellu. Suojat poistetaan vasta keväällä sitten, kun kasvualusta on sulanut. Varsinkin nuoret havukasvi-istutukset kannattaa suojata. Kasvupaikalla on merkitystä suojaustarpeelle, aurinkoisella paikalla suojaustarve on suurempi. Esim. tuijat, kartiovalkokuusi, marjakuuset ja alppiruusut on hyvä huputtaa jo nyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti