maanantai 3. syyskuuta 2018

Koristeellista syyspihaan

Syksyn ruukkuistutukset pihaan


Pihan ilme kääntyy syksyyn ja pihan pensaista ja perennoista syyskukkivat tuovat kukkaloistoaan vielä hetken. Kasvien lehdet värjäytyvät syysasuunsa ja pihapuutarhuri kaivaa ruukkuja esiin varastosta tai istuttaa kesäkukkaruukkuihin kausikasveja syksyksi.
Kasvualustaksi sopii puutarhamulta. Syyskasvit ruukuissa kaipaavat kastelua pakkasten tuloon saakka. Yhdistele tänä vuonna ruukkuihin erilaisia kasveja mieltymyksesi mukaan.



Kasveja ruukkuistutuksiin:

Hyviä välikausi kasveja ruukkuihin löytyy useina väreinä esim. pallo- ja syyskrysanteemeista. Viileässä krysanteemien kukinta kestää kauemmin. Krysanteemien tilalle voi istuttaa loppusyksystä esim. callunat tai koristella ruukun talvea varten muilla koristeilla.
Muita sopivia syksyn kasveja ruukkuun ovat esim. syklaamit, koristekaalit, asterit, skimmia, kultasypressit, pensastädykkeet.



Hopealanka on hopeanharmaa, koristeellinen kasvi ja sopii yhdisteltäväksi värikkäämpien kasvien, havujen, kanervien ja callunoiden kanssa.
Myös muista hopealehtisistä kasveista löytyy kestäviä kasveja syksyiseen puutarhaan, esim. hopeakäpälä, hopeavillakko (hopealehti). 



Yhdistele ruukkuistutuksiin yksi- ja monivuotisia kasveja. Istutuksiin väriä tuovat värikäslehtiset perennat ja pensaat esim. keijunkukat, kuunliljat, heisiangervot ja happomarjat.

Tai rakenna syysruukkuistutus pelkästään eri lehtivärejä ja muotoja käyttäen, lisukkeena esim. koristeheiniä.






Havukasvit tuovat vihreyttä ruukkuistutuksiin. Tuiviot, katajat ja muut pikkuhavut käyvät hyvin syksyisiin istutuksiin. Tyylikkään istutuksen moderniin pihaan saat yhdistelemällä havuja, värikäslehtisiä kasveja ja koristekivi katteita.








Koristeheinät sopivat syksyisiin ruukkuihin. Värikäs- tai vihreälehtiset heinät kukintoineen tuovat mukavaa vaihtelua istutuksiin.










Kanervat ja callunat ovat myöhäissyksyn perinteisiä väripilkkuja parvekelaatikoissa, ruukuissa ja muissa istutuksissa. Koristele piharuukut näiden lisäksi havuilla ja muilla koristeilla.



 

  
 Havuja voi lisätä syysistutuksiin oksina, käyttää käpyjä, mustikan- ja puolukanvarpuja, koristeellisia puiden ja pensaiden oksia, jäkälää ja sammalta.Muista kuitenkin, että sammalen, jäkälän, varpujen ja muiden puista katkottavien oksien kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.

Myös lyhtyjen, pihavalojen ja koristelamppujen aika lähestyy iltojen pimentyessä.Tunnelmaa pihaan tuot pienillä lisäyksillä. Etsi varastostasi  
tälle syksylle jotain kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti