tiistai 26. helmikuuta 2019

Pihan monilajinen kasviaidanne

Elävä tilanjakaja kasveilla


Pihan tilanjakajiksi ja tontin rajalle on monta vaihtoehtoa. Kapeimmat tilat voi rajata esim. lauta-aidalla tai säleiköllä, jolloin tilantarve on pieni. Jos tilaa on vähän enemmän, kasviaidat ovat kaunis ja vuodenajan mukaan muuttuva tilanjakaja.

Kapeisiin paikkoihin voi suositella leikattavaa kasviaitaa, joka pidetään muodossaan säännöllisesti vuosittain. Hyviä aitakasveja ovat esim. kuusi, orapihlaja, siperianhernepensas, taikinamarja ja heisiangervo. Kasvilaji valitaan paikan kasvupaikkaolosuhteiden mukaan.

Vapaasti kasvavan aidanteen voi rakentaa joko yhdellä kasvilajilla tai vaihtoehtoisesti monia kasvilajeja yhdistelemällä. Vapaasti kasvavia aidanteita ei tarvitse leikata vuosittain, mutta ne vaativat kuitenkin muutaman vuoden välein säännöllistä leikkausta pysyäkseen hyväkuntoisina.

Monipuolisen kukkivan aidanteen voi tehdä esim. tontin rajalle. Leveänä tilanjakajana voi yhdistellä pieniä puita ja pensaita sekä perennoja. Voit yhdistellä kukkivia pensaita sekä lehdiltään kauniita pensaita. Perennoista isokasvuiset nauhukset, töyhtöangervot, päivänliljat sopivat hyvin taustaistutukseen.


Aidanne voi olla korkeudeltaan aaltoileva ja ympäristöön sopiva tai matalampi tonttia rajaava kasvivyöhyke. Hyviä peruskasveja erilaisiin aidanteisiin ovat pensasangervot, ruusut, jasmikkeet, pensashanhikit ja kanukat. Lehtiväreiltään erilaiset heisiangervot tuovat vastapainoa kukkiville pensaille. Hyvän näkösuojan antavat yli 170 cm korkeat pensaat esim. syreenit, aroniat, isotuomipihlaja.

Valitsemalla aidanteeseen eri aikaan kukkivia lajeja ja lehdiltään näyttäviä syysvärejä, kasviaidanne elää vuodenajan mukaan. Kasvupaikkavaatimuksiltaan samantyyppiset kasvit sopivat samaan ryhmään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti