keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Pihakasvien leikkaus keväällä

Miksi pihakasveja leikataan?
Leikkaukseen on monia tarpeita ja syitä, esim. halutaan muotoilla kasvia, uudistaa vanhaa kasvia, saada hedelmäpuista ja marjakasveista enemmän satoa, harventaa kasvustoja, vaikuttaa kasvien kukintaan, poistaa katkenneita ja vaurioituneita oksia.

Milloin kevätleikkaus?
Useimmat kasvit leikataan varhain keväällä eli maalis-huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Keväällä voi tehdä perusleikkaukset esim. omenapuille, lehtipuille, marjapensaille, lehtipensaille sekä havukasveille ja aitakasveille.

Mitä kasveja ei leikata keväällä
Runsaasti keväällä mahlaa vuotavat kasvit leikataan vasta loppukesällä tai varhain kevättalvella. Tällaisia kasveja ovat esim. kirsikat, koivut, luumut, tuomet, hevoskastanjat ja vaahterat sekä köynnöksistä laikkuköynnökset.

Miten leikataan
Leikkaa kasveja mielummin vähän kerrallaan ja useammin kun kerralla liian reilusti. Säännölliset leikkaukset pitävät kasvit hyvässä kunnossa. Leikkaustarve kannattaa katsoa kasvikohtaisesti. Joka vuosi ei tarvitse tavan vuoksi leikata, leikkaa siis vain tarpeen mukaan.

Sopiva leikkauskohta
Verso leikataan terveen silmun yläpuolelta vajaan sentin päästä. Usein kasveille riittää muutaman vanhan oksan poistaminen, joskus tarvitaan suurempaa leikkausta tai alasleikkausta, jolla nuorennetaan kasveja. Alasleikkauksessa kasvit leikataan alas 10-20 cm korkeudelta maan pinnasta. Alasleikkaus ei ole ns. perusleikkaus, vaan harvemmin tehtävä leikkaustapa. Kaikille kasveille ei voi tehdä alasleikkausta esim. havukasveja ei voi nuorentaa alasleikkaamalla. Kasvien leikkaustarpeeseen voi vaikuttaa valitsemalla kasvupaikkaan sopivia kasveja.

Havukasvien leikkaus
Usein havujen leikkaus rajoittuu kilpalatvan poistamiseen ja murtuneiden oksien poistamiseen keväällä. Omassa pihassa kasvavia havukasveja voi myös muotoilla tarvittaessa. Havukasviaidat leikataan myös muotoilemalla säännöllisesti vuosittain. Havukasveista parhaiten leikkausta sietävät katajat, lehtikuuset, marjakuuset ja tuijat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti