perjantai 15. kesäkuuta 2018

7 vinkkiä hyötykasvien käyttöön puutarhassa1. Ekologisuus ja kestävät valinnat

Ympäristöystävällisesti perustettu puutarha voi hyvin. Luonnonmukaiset valinnat kasvualustoissa, puutarhan katteet, luonnonmukaiset lannoitteet ja taimet esim. luomuyrtit ovat nyt ekologisen pihanlaittajan suosiossa. Pienilläkin valinnoilla voit vaikuttaa ympäristösi hyvinvointiin.
2. Kasvata hyötykasveja helposti

Hyötykasveja voit kasvattaa helposti viljelylaatikoissa, ruukuissa, parvekelaatikoissa ja kasvusäkeissä. Pienimuotoinen viljely vie vähän tilaa ja onnistuu hyvin pihoilla ja parvekkeilla. Kokeile myös amppelimansikkaa tai yrttejä amppeleissa, esim. parvekkeella.

3. Istuta yrtit ja kasvikset pihakeittiön äärelle

Vihanneksista ja yrteistä saat helposti materiaalia pihakokkaukseen. Taimina hankittavilla yrteillä kasvaa nopeasti tuoreita mausteita ruokiin. Yrttejä voit kasvattaa esim. ruukuissa.
Kasvisruoan osuuden on todettu kasvavan ruokavalioissa. Kokeile myös proteiinipitoisia kasviksia, esim. pavut, herneet, pinaatti, lehtikaali, parsakaali.4. Kylvä pitkin kesää

Nopeasti kasvavia lehtivihanneksia esim. salaattia voit kylvää kesällä parin-kolmen viikon välein, niin saat jatkuvasti uutta tuoretta satoa.


5. Hedelmäpuu omassa pihassa

Kukkiva ja satoa tuottava hedelmäpuu on pihan kaunistus ja hyöty. Perinteisen omenapuun lisäksi voit kokeilla useampaa lajiketta tuottavaa perheomenapuuta. Kokeile hedelmäkasveina myös esim. suklaakirsikkaa, luumua tai päärynää.6. Yhdistele hyötykasveja pihassa

Hyötykasveja voit yhdistellä myös pihan istutusten kanssa. Persilja reunus on kaunis ja hyödyllinen esim. perennaryhmän reunalla. Tai yhdistele hyötykasveja ja koristepensaita. Kokeile rungollisia vähän tilaa vieviä vaihtoehtoja kasveista esim. marjapensaat, karviainen tai marja-aronia.7. Violetti on vuoden 2018 väri

Violetit syötävät kasvit ovat tämän vuoden keittiöpuutarhan hitti. Esimerkkeinä violetit juurikkaat, marjat, salaatit, kaalit, luumut ja pensasmustikka. Käytä kasveja parvekkeilla tai pihassa. Yhdistele violettia myös terassin sisustukseen, ruukkuihin tai kausi-istutuksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti