keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Piha peltotontilla

Aurinkoinen piha tasamaatontilla

Piha peltotontilla on avoin ja usein aurinkoinen sekä tuulinen. Helteisenä päivänä virvoittava tuuli on suotavaa, mutta muutoin tuulensuoja on tarpeen pihassa. Käyttämällä suurikokoisia taimia suojaa saadaan nopeammin, kun pienillä taimilla aloitettaessa. Täällä Pohjanmaalla on totuttu lakeuksiin, näkymää pitää olla pitkälle eteenpäin, mutta suojaakin usein tarvitaan varsinkin näkösuojaksi naapuriin. Tuulisella ja avoimella pihalla myös lasitetut terassit tai muut suojaiset oleskelualueet ovat enemmän kuin tarpeen.

Rakensimme itse talon peltotontille, jossa olosuhteet ovat tuuliset. Suosin omassa pihassa paljon maanpeitekasveja, ne ovat osoittautuneet hyväksi ratkaisuksi tuuliselle pihalle. Kerroksellisuus  avoimessa pihassa tuo helppohoitoisuutta. Eri korkuiset kasvit ja puoliläpäisevät istutukset katkaisevat tuulta.  Jos tontilla on tilaa, avoimelle pihalle on hyvä sijoitella myös isohkoja kasveja ja puita. Tuulisella paikan puita ovat esimerkiksi lepät, pihlajat, serbiankuusi,vaahtera, tammi, terijoensalava ja tuomet.

Avoimella pihalla tuuli puhaltaa pois lumen talvella pihasta, joka voi heikentää kasvien talvehtimista. Äärevissä olosuhteissa korostuu kestävä ja kasvupaikan mukaan valittu kasvillisuus. Samalla pihalla voi olla paljonkin toisistaan poikkeavia kasvupaikkoja, lämmin ja suojainen paikka, tai tuulinen ja kylmä paikka. Erilaisten rakennelmien yhdistäminen kasvillisuuteen parantaa kasvien menestymistä ja tuo suojaisia paikkoja pihaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti