keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Valoa hämärtyvään pihaanToimiva ja tunnelmallinen piha
Valoa tarvitaan eri puolilla pihaa ja omassa pihassa kannattaakin miettiä, mitkä ovat ne tärkeimmät kohdat, joihin valaistusta halutaan sijoitella. Tässä muutamia vinkkejä pihavalaistuksen paikkojen valintaan.

Pihan sisääntuloalueet,
autotallin ja talon välinen alue sekä pihan kulkuväylät kaipaavat usein kunnollista valaistusta. Pihaan on mukavampi tulla, kun se ei ole pilkkopimeä. Hyötyvalaistuksen tarkoituksena on että pihaa voidaan käyttää turvallisesti pimeälläkin. Pihan kulkuväylille ja pihapoluille sijoitellaan valaistusta. Valaistuksella voidaan ohjata vierailijaa oikealle ovelle. Pihan tasoerot ja portaat kaipaavat myös riittävää valaistusta. Sisäänkäyntiä ja talon julkisivua voi valaista ja korostaa seiniin, pylväisiin ja kaiteisiin kiinnitettävillä valaisimilla.

Pihan reuna-alueet ja toiminnot
Pihan reuna-alueiden valaisu tuo lisää tilantuntua pihaan. Pihan leikkipaikan, piharakennusten, esim. puuvajan ympäristön ja muiden pihan toimintojen valaisu lisää tärkeiden toimintojen käyttöaikaa illan hämärtyessä.

Tunnelmaa tuomaan 

Tunnelmavalaisimia sijoitellaan yksittäisiin pihan kohteisiin, kasviryhmiin jne. Tunnelmavalaisimilla korostetaan ja nostetaan esiin yksittäisiä kiinnostavia kohtia pihassa. Tunnelmavalaisimet voivat toimia samalla pihan kulkuväylien valaisimina.

Kohdevalaisimilla korostetaan alhaalta päin pihan yksityiskohtia esim. rakennuksia, isoja puita ja kiviä.

Terassien reunoille upotettavat spottivalaisimet tuovat pihaan tunnelmaa. Pihakiveyksiin voidaan upottaa valokiviä ja muurikivialtaissa voidaan käyttää muurivalaisimia.Sopivasti valoa

Pihoissa on harvoin liikaa valoa. Valaistuksen suunnittelussa kannattaa muistaa kuitenkin kohtuullisuus, riittävästi valoa tarpeellisiin pihan kohtiin.

Epäsuora valo on silmälle miellyttävin ja se ei häikäise liikaa.
Siirettävät  tunnelmavalaisimet

sopivat pitkän pimeän kauden katkaisuun terasseille, pergoloihin ja pihan erilaisiin kohtiin.

Lisäksi erilaiset lyhdyt ja valoruukut on kiva tapa tunnelman tuomiseen hämärtyviin iltoihin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti